28. února 2014

Domácí tortilla chipsy s jalapeňo dipem

Ingredience:
Tortilla chipsy s jalapeňo dipem
Na kukuřičnou placku:
-    120 g kukuřičné hladké mouky
-    špetka soli
-    špetka kurkumy
-    voda dle potřeby
-    špetka kouřové soli
-    černý mletý pepř
-    kajenský pepř
Na rajčatový dip:
-    loupaná či pasírovaná rajčata (já použila pasírovaná s bazalkou od firmy Mutti. Jsou výborné)
-    3 nakládané papričky Jalapeño
-    oranžová paprika (nadrobno nasekaná)
-    špetka soli
-    3 sušená rajčata v oleji
-    1 ČL pikantní omáčky Really
Postup: 



V míse smícháme mouku, sůl, kurkumu a promícháme a přidáme vlažnou vodu. Vypracujeme tužší nelepivé těsto, které vyvalíme co nejtenčeji. Vyválené placky na sucho opékáme na pánvi. Opečené placky rozkrájíme na trojúhelníčky, které dáme na plech s pečícím papírem. Trojúhelníčky potřeme troškou oleje a posypeme kouřovou solí, kajenským a černým pepřem. Dáme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 10-15 min. do zlatova.
Mezím co se chipsy pečou, si připravíme jednoduchý jalapeňo dip.  Oranžovou papriku , Jalapeño a sušené rajčata nasekáme najemno, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Omáčku skladujeme v lednici.











Nákyp z adzuki a jednozrnky s uzeným tofu



Nákyp z adzuki a jednozrnky s uzeným tofu
Ingredience:
-    pšenice jednozrnka
-    uzené tofu
-    fazole adzuki
-    sůl
-    majoránka, česnek
-    pepř
-    tamari
-    rýžová krupička
-    řepa
-    celozrnná kulatozrnná rýže       
Postup:
Uvařenou jednozrnku a adzuki rozmixujeme, přidáme majoránku, česnek, sůl, pepř, tamari a na kousky nakrájené tofu a dáme do pečící formy. Doporučuji dát na formu pečící papír. Nákyp dáme do předehřáté trouby a pečeme 20-30 minut. Mezitím co se nákyp peče, vytvarujeme si z uvařené celozrnné rýže kuličky. Dále si oloupeme a nakrájíme řepu, zlehka ji posolíme (aby vytáhla sladkou chuť) a dáme ji na pařáček napařovat.

Dobrou chuť
Rachel

27. února 2014

BEZLEPKOVÁ ČOKOLÁDOVÁ KAŠE S POMERANČEM


Ingredience:

-    mix bezlepkových vloček (já použila jahlové, rýžové, pohankové a amarantové)
-    raw kakao
-    1 pomeranč
-    200 ml rostlinného mléka ( v mém případě mandlové s vanilkou )
-    špetka soli
-    dle chuti sladidlo (já žádné nepoužila mandlové mléko, je dost nasládlé)
-    ozdoba černé sezamové semínko, pekanové ořechy, plátky pomeranče
Postup:

Vločky dáme vařit společně s mlékem, šťávou z půlky pomeranče a špetkou soli. Ke konci přidáme kakao a dobře promícháme. Ozdobíme pomerančem, pekanovými ořechy a černým sezamovým semínkem a můžeme servírovat.

26. února 2014

Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny



Možná již bylo napsáno mnoho článku o zásadotvorných a kyselinotvorných potravinách a překyselení organismu, ale opakování je matka moudrosti.  Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny hrají velkou roli ve správném fungování organismu. Tělo by mělo být v mírně zásaditém stavu. Pokud je organismus překyselený vznikají zdravotní  komplikace např. vysoký krevní cukr, vysoký krevní tlak, náchylnost k alergiím, deprese, podráždění, nespavost, sklon k zánětům, snížená výkonnost, únava, problémy s koncentrací, cévní onemocnění, snížená imunita, osteoporóza…
Zdroj: http://www.mindbodygreen.com

Hlavní příčiny překyselení 

  •  cukr
  •  alkohol
  •  nezdravé potraviny
  •  nikotin
  •  živočišné bílkoviny
  •  sedavý způsob života
  •  toxiny v životním prostření
  •   nasycené mastné kyseliny
  •  hněv a agrese
  •  stres a duševní nevyrovnalost

Potraviny zásadotvorné
-        
  •             syrová zelenina
  •             mléčně kvašená i vařená ( pokud vařená zelenina vychladne stává se kyselinotvornou )
  •             mořské řasy
  •             semínka
  •             mandle
  •             jáhly, pohanka
  •             ovoce

Potraviny kyselinotvorné
  •   maso, masné výrobkyobiloviny
  •  mléko, mléčné výrobky
  •  obiloviny
  •  luštěniny
  •  ořechy
  •  tuky, oleje

22. února 2014

KOKOSOVÝ DÁL S DIPEM

Kokosový dál
Ingredience:
-    70 g červené čočky
-    ¼ červené cibule, nahrubo nakrájené
-    40 g čerstvých či konzervovaných rajčat, jemně nakrájených
-    špetka kajenského pepře
-    špetka mletého římského kmínu
-    špetka mletého koriandru
-    špetka mleté ​​kurkumy
-    1 lžička mořské soli
Dip
-    1 lžička arašídového oleje
-    Špetka kmínu
-    1 bobkový list
-    pár kuliček černých či žlutých hořčičných semínek
-    1/2 střední červené nebo žluté cibule, jemně nasekané
-    40 ml kokosového mléka
Ingredience dip:
-    kokosové mléko
-    arašídové máslo
-    rajčatové pyré

Postup:
V hrnci smíchejte červenou čočku, nahrubo nakrájenou cibuli, rajčata, kajenský pepř, mletý kmín, koriandr, bobkový list, kurkumu a sůl. Přidejte 150 ml vody a přiveďte k varu. Vařte asi 30 minut, dokud čočka nebude měkká.
     V pánvi zahřejte olej. Jakmile je olej horký, přidejte kmín a hořčičné semínko. Zakryjte pánev a krátce počkejte, až hořčičná semínka začnou pukat. Pak přidejte jemně nakrájenou cibuli a vařte za stálého míchání, dokud cibulka nezezlátne. Vzniklou směs a kokosové mléko přidejte do uvařené čočky a vařte dalších 10 min. Mezitím, co se čočka ještě vaří, připravte si dip. Všechny suroviny na dip společně rozmixujte a dle chuti osolte.
Podávejte s indických chlebem a dipem.