26. února 2014

Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny



Možná již bylo napsáno mnoho článku o zásadotvorných a kyselinotvorných potravinách a překyselení organismu, ale opakování je matka moudrosti.  Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny hrají velkou roli ve správném fungování organismu. Tělo by mělo být v mírně zásaditém stavu. Pokud je organismus překyselený vznikají zdravotní  komplikace např. vysoký krevní cukr, vysoký krevní tlak, náchylnost k alergiím, deprese, podráždění, nespavost, sklon k zánětům, snížená výkonnost, únava, problémy s koncentrací, cévní onemocnění, snížená imunita, osteoporóza…
Zdroj: http://www.mindbodygreen.com

Hlavní příčiny překyselení 

  •  cukr
  •  alkohol
  •  nezdravé potraviny
  •  nikotin
  •  živočišné bílkoviny
  •  sedavý způsob života
  •  toxiny v životním prostření
  •   nasycené mastné kyseliny
  •  hněv a agrese
  •  stres a duševní nevyrovnalost

Potraviny zásadotvorné
-        
  •             syrová zelenina
  •             mléčně kvašená i vařená ( pokud vařená zelenina vychladne stává se kyselinotvornou )
  •             mořské řasy
  •             semínka
  •             mandle
  •             jáhly, pohanka
  •             ovoce

Potraviny kyselinotvorné
  •   maso, masné výrobkyobiloviny
  •  mléko, mléčné výrobky
  •  obiloviny
  •  luštěniny
  •  ořechy
  •  tuky, oleje

Žádné komentáře:

Okomentovat