Používám ho na oslazení obilných kaší a různých zdravých desertů. Není to sice nejlevnější záležitost, ale za tu chuť to stojí :-)
Jakon lat. Smallanthus sonchifolius je vytrvalá rostlina, která se tradičně pěstuje v severních Andách, Kolumbii a v severní Argentině. Je ho možné pěstovat i u nás, ale pouze jako jednoletou rostlinu. Listy jakonu jsou pokryty chmýřím. Květe žlutě až oranžově a vzrůstá do výšky 2 až 3 metry. Jeho hlízy chutnají sladce, proto se používá v potravinářském průmyslu např. ve formě sirupu. Sirup má tmavě hnědou barvu. Nepřekyseluje organismus a má nízký glykemický index.
![]() |
Hlízy jakonu |
Jakonové
hlízy jsou výborným zdrojem minerálních látek a antioxidantů. Např. vápník,
hořčík, fosfor aj. Podle některých studií dokonce
pomáhá vstřebávat vápník.
Takže s chutí do Jakonu ;-)

Rachel
Takže s chutí do Jakonu ;-)

Rachel
Žádné komentáře:
Okomentovat