8. března 2014

Jakon - zázračná plodina Inků

Jakon je pro mě opravdu zázračná plodina mezi nejrůznějšími sladidly. Chutí je něco mezi javorovým sirupem a karamelem či cukrovou vatou. Má krásnou jantarovou barvu a konzistenci hustšího javorového sirupu.
Používám ho na oslazení obilných kaší a různých zdravých desertů.  Není to sice nejlevnější záležitost, ale za tu chuť to stojí :-)



Jakon lat. Smallanthus sonchifolius je vytrvalá rostlina, která se tradičně pěstuje v severních Andách, Kolumbii a v severní Argentině. Je ho možné pěstovat i u nás, ale pouze jako jednoletou rostlinu. Listy jakonu jsou pokryty chmýřím. Květe žlutě až oranžově a vzrůstá do výšky 2 až 3 metry. Jeho hlízy chutnají sladce, proto se používá v potravinářském průmyslu např. ve formě sirupu. Sirup má tmavě hnědou barvu. Nepřekyseluje organismus a má nízký glykemický index.
Hlízy jakonu
Hlízy jakonu obsahují fruktooligosacharidy. Oligosacharidy jsou složité cukry, na rozdíl od jednoduchých cukrů nezvyšují hladinu krevního cukru (inzulínu), proto je vhodný pro diabetiky a redukční diety.
Jakonové hlízy jsou výborným zdrojem minerálních látek a antioxidantů. Např. vápník, hořčík, fosfor aj. Podle některých studií dokonce pomáhá vstřebávat vápník.

Takže s chutí do Jakonu ;-)

Rachel




Žádné komentáře:

Okomentovat