31. ledna 2014

Jak zdravě sladit?



Každý z nás má rád sladkou chuť a občas je dobré zahřešit něčím sladkým. Vždyť sladká chuť nás provází již od narození v podobě mateřského mléka. Je však důležité si umět správně vybrat čím si osladit život, protože např. bílý rafinovaný cukr není zrovna nejzdravější a dokonce dostal přezdívku „bílý jed“ Také umělá sladidla jako např. Aspartman, Sorbitol, Acesulfam K, Sacharin, je dobré obejít velkým obloukem, pokud si nechceme škodit našemu zdraví. Když zkonzumujeme potravinu s umělými sladidly, tělo dostane informace ke zpracování cukru. Avšak ten chybí, proto mozek vysílá signály, které vyvolají další chuť k jídlu.
 
Na našem trhu existuje nepřeberné množství různých sladidel. Pojďme si, tedy představit známé i méně známé sladidla, na které narazíme ve zdravých výživách.

Javorový sirup
Javorový sirup se vyrábí z mízy javoru sladkého a to vařením, při kterém se odpařuje přebytečná voda. Na výrobu 1 litru sirupu je potřeba 40 litrů mízy. Proto je cena vyšší. Čistý javorový sirup obsahuje převážně sacharózu, tmavší druhy pak také menší množství fruktózy a glukózy. Dále obsahuje vitamíny řady B především (B₂, B₅, B₆), vápník, železo, zinek, hořčík. Javorový sirup má také cenné léčebné účinky, pomáhá při detoxikaci organismu.

Dělí do 4 kategorií:
Grade A - velmi světlý jemný, luxusní sirup.
Grade B - světlý javorový sirup, méně intenzivní javorové chuti.
Grade C - nejoblíbenější mezi Evropany a má příjemnou javorovou chuť a vůni.
Grade D - tmavý sirup vhodný pro výrobu. Nevhodný pro přímou konzumaci.

Stévie sladká
 Je bíle kvetoucí tropická rostlina z čeledi hvězdnicovité. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Stévie je na rozdíl od cukru téměř nekalorická. Její listy jsou až tři sta krát sladší než cukr. Obsahuje vitamín A, C a minerály např. železo, vápník, draslík, sodík, fosfor, zinek, hořčík a vlákninu a další látky, které jsou prospěšné pro lidský organismus. Stévie na rozdíl od bílého rafinovaného cukru nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodná i pro diabetiky.
Stévie je u nás k dostání v prášku, tabletách, extraktu nebo jako sazenice.
 


Rýžový sirup
Rýžový sirup je přírodním sladidlem, které díky svému složení a nižšímu glykemickému indexu nezatěžuje slinivku. Nepřekyseluje žaludek oproti rafinovanému cukru a nepřispívá k vyplavování některých minerálů z lidského organismu. Rýžový sirup obsahuje i složité cukry, tzn., že hladina krevního cukru bude stoupat pomaleji a delší dobu. Také je vhodný pro bezlepkovou dietu.
Když jsem rýžový sirup poprvé zkoušela, obávala jsem se, že bude mít specifickou rýžovou chuť, ale opak byl pravdou je lahodný a nepříliš sladký. Přidávám ho do snídaňových kaši, desertů apod.

Melasa
Třtinová melasa je cenný vedlejší produkt výroby třtinového cukru. Je to tmavý, hustý sirup. Díky technologii výroby je v melase zachováno velké množství minerálních látek. Již jedna lžička melasy denně stačí, jako prevence při nedostatku pro tělo nezbytných látek. Melasa obsahuje velké množství vápníku (vyšší obsah než v mléce), železa (více než ve vejcích) a draslíku. Dále obsahuje chróm, zinek, selen, mangan, molybden, nikl, vanad, železo, měď, magnézium a fosfor, Vitamíny skupiny B. Vit. A (retinol), který působí antioxidačně, zlepšuje zrak, působí preventivně proti šerosleposti a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a vitamín D. Je výborná při chudokrevnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat