
Na našem trhu existuje nepřeberné množství různých
sladidel. Pojďme si, tedy představit známé i méně známé sladidla, na které
narazíme ve zdravých výživách.
Javorový sirup
Javorový
sirup se vyrábí z mízy javoru sladkého a to vařením, při kterém se
odpařuje přebytečná voda. Na výrobu 1 litru sirupu je potřeba 40 litrů mízy. Proto
je cena vyšší. Čistý javorový sirup obsahuje převážně sacharózu, tmavší druhy pak také menší množství fruktózy a glukózy. Dále obsahuje vitamíny řady B především (B₂, B₅, B₆), vápník, železo, zinek, hořčík.
Javorový sirup má také cenné
léčebné účinky, pomáhá při detoxikaci organismu.
Dělí do 4 kategorií:
Grade A
- velmi světlý jemný, luxusní sirup.
Grade B
- světlý javorový sirup, méně intenzivní javorové chuti.
Grade C
- nejoblíbenější mezi Evropany a má příjemnou javorovou chuť a vůni.
Grade D
- tmavý sirup vhodný pro výrobu. Nevhodný pro přímou konzumaci.
Stévie sladká
Je bíle kvetoucí tropická rostlina z
čeledi hvězdnicovité. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Stévie je na rozdíl od
cukru téměř nekalorická. Její listy jsou až tři sta krát sladší než cukr. Obsahuje
vitamín A, C a minerály např. železo, vápník, draslík, sodík, fosfor, zinek,
hořčík a vlákninu a další látky, které jsou prospěšné pro lidský organismus.
Stévie na rozdíl od bílého rafinovaného cukru nepřispívá k tvorbě zubního
kazu a je vhodná i pro diabetiky.
Stévie
je u nás k dostání v prášku, tabletách, extraktu nebo jako
sazenice.
Rýžový
sirup
Rýžový
sirup je přírodním sladidlem, které díky svému složení a nižšímu glykemickému
indexu nezatěžuje slinivku. Nepřekyseluje žaludek oproti rafinovanému cukru a
nepřispívá k vyplavování některých minerálů z lidského organismu. Rýžový
sirup obsahuje i složité cukry, tzn., že hladina krevního cukru bude stoupat
pomaleji a delší dobu. Také
je
vhodný pro bezlepkovou dietu.
Když
jsem rýžový sirup poprvé zkoušela, obávala jsem se, že bude mít specifickou
rýžovou chuť, ale opak byl pravdou je lahodný a nepříliš sladký. Přidávám ho do
snídaňových kaši, desertů apod.
Melasa
Třtinová melasa je cenný vedlejší produkt výroby
třtinového cukru. Je to tmavý, hustý sirup. Díky technologii výroby je v melase
zachováno velké množství minerálních látek. Již jedna lžička melasy denně
stačí, jako prevence při nedostatku pro tělo nezbytných látek. Melasa obsahuje
velké množství vápníku (vyšší obsah než v mléce), železa (více než ve vejcích)
a draslíku. Dále obsahuje chróm, zinek, selen, mangan, molybden, nikl, vanad,
železo, měď, magnézium a fosfor, Vitamíny skupiny B. Vit. A (retinol),
který působí antioxidačně, zlepšuje zrak, působí preventivně proti
šerosleposti a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a vitamín D. Je
výborná při chudokrevnosti.
Žádné komentáře:
Okomentovat