26. ledna 2014

Zelený zázrak – Mořské řasy



Řasy jsou opravdu zázračným darem z přírody.Jsou doslova nabité minerálními látkami což ocení nejen vegani. Oproti mořským rybám neabsorbují mořské řasy látky škodlivé. Ve znečištěném prostředí nerostou. Další výhodu pro náš organismus je, že všechny vitamíny a minerály jsou pro náš organismus snadno vstřebatelné.

 Zdravotní benefity:

  • řasy působí v našem organismu zásadotvorně
  • obsahují velké množství minerálních látek a vitamínů  mají schopnost odvádět z těla těžké kovy
  • mořské řasy se také výrazně podílejí na snižování cholesterolu
  • mají desinfekční a antibakteriální, což pomáhá organismu k vytvoření dobrých základů imunity a nám k jejímu posílení
  • obsahují rozpustné vlákniny (agar, karagenan, algináty) které jsem stravitelné jen ve velmi omezeném množství a díky tomu zvyšují pocit nasycení. Což ocení zejména lidé, kteří hubnouobsahují látku Sodium Alginate, která má pro náš organismus vynikající detoxifikační účinky, zbavuje jej škodlivých látek včetně radioaktivity

  • obrovskou výhodu pro naše zdraví násobí skutečnost, že všechny vitaminy a minerály z řas jsou pro náš organismus snadno vstřebatelné. Například zatímco vápník z mléka zůstává pro  organismus prakticky téměř nevyužitelný


Druhy řas a jejich použití

Wakame
V Asii se tradičně používá do Miso polévky. Roste v Japonsku u ostrova Hokkaidó. Vyrábí se namáčíním do vařící vody a pak do studené a následně se suší. Je vhodná pro začátečníky, nemá příliš rybí aroma.
Příprava:. Příprava je velice jednoduchá Wakame stačí namočit na 15 min. do studené vody a následně krátce povařit.

Nori
Nori patří mezi nejznámější druh mořské řasy. Sbírá se ručně a suší se na slunci na tenkých listech papíru. Používá se na výrobu Sushi. Existují i vločky, kterými můžete posypat např. zeleninový salát.
Příprava: Nemusí se tepelně upravovat.

Hiziki
Čerstvá má hnědou barvu, ale po usušení zčerná. Obsahuje velké množství vápníku 1400 mg na 100 g hmotnosti. Mnohem více než mléko (120 mg vápníku na 100 g váhy) Dále také železo, jod, draslík, bílkoviny aj. V Japonsku je Hiziki tradiční přísada do polévek, omáčkách
Příprava: Hiziki vaříme přibližně 20 min.

Arame
Roste na pobřeží japonského ostrova Izu. Arame se sbírá ručně, potom se 7 hodin vaří a suší na slunci. Je výborná do salátů, polévek, k zelenině, posiluje zuby a kosti, používá se při gynekologických problémech. Má velmi jemnou chuť i aroma.
 Příprava: Vložte do vody na 5 minut. Vodu slijte a použijte např. na přípravu salátů,polevek. Řasy vařte 10 minut

Kombu
Kombu je hlubokomořská zelenina rostoucí v čistých, chladných, severních vodách. Kombu je velmi bohatá na kyselinu algináovou, která je nestravitelná a působí jako výborný čistič střev. Odvádí z těla toxické zplodiny a usazeniny a ochraňuje tak před vstřebáváním těžkých kovů. Kombu také zlepšují stravitelnost luštěnin a obohacuje pokrm o minerální látky.
Příprava: Kombu opláchněte a vložte do vody na 20 minut. Vařte 45-60 min.

Agar-agar
je přírodní polysacharid Vyrábí se tradiční metodou z červených mořských řas. Obsahuje železo, vápník, jod a další stopové prvky. Je velmi snadno stravitelný, pomáhá proti zácpě, při vysokém krevním tlaku, Je vhodný při potížích s klouby. Používá se do omáček, polévek, želé.

Dulse
Dulse roste na skalnatých pobřežích kolem Atlantiku. Jemná červená chaluha, velmi chutná a s velkým obsahem železa. Řasy jsou malé 15-30 cm dlouhé a mají tenké, měkké vějířovité listy. Sklizeň probíhá v květnu až říjnu. Rostliny se trhají ručně, pak jsou sušeny na slunci a větru. Dulse je nejbohatší ze všech řas na železo. Obsahuje je také  vápník, jód , fosfor, magnezium.
Příprava: Řasu Dulse na 10 min. namočte do vody a potom přidejte např. do polévek či zeleninových jídel. Ve vroucí vodě by se tato řasa měla připravovat dalších deset minut.

 Irský mech
 Roste v útesových oblastech atlantického pobřeží  Ameriky  i  v části Tichého oceánu. Čerstvý Irský mech je měkký a má pestré zbarvení. Je velice bohatý na vápník, jód, síru a draslík a na vitamíny A, D, E, F a K. Irský mech se používá do různých pokrmů jako želé či želatina.
Použití:
Irský mech vyluhujeme 2 hodiny v teplé vodě. Poté rozmixujte na konsistenci želatinové pasty.

Žádné komentáře:

Okomentovat