Řasy jsou opravdu zázračným darem z přírody.Jsou doslova nabité minerálními látkami což ocení nejen vegani. Oproti mořským rybám
neabsorbují mořské řasy látky škodlivé. Ve znečištěném prostředí nerostou. Další
výhodu pro náš organismus je, že všechny vitamíny a minerály jsou pro náš
organismus snadno vstřebatelné.
Zdravotní benefity:
- řasy působí v našem organismu zásadotvorně
- obsahují velké množství minerálních látek a vitamínů mají schopnost odvádět z těla těžké kovy
- mořské řasy se také výrazně podílejí na snižování cholesterolu
- mají desinfekční a antibakteriální, což pomáhá organismu k vytvoření dobrých základů imunity a nám k jejímu posílení
- obsahují rozpustné vlákniny (agar, karagenan, algináty) které jsem stravitelné jen ve velmi omezeném množství a díky tomu zvyšují pocit nasycení. Což ocení zejména lidé, kteří hubnouobsahují látku Sodium Alginate, která má pro náš organismus vynikající detoxifikační účinky, zbavuje jej škodlivých látek včetně radioaktivity
- obrovskou výhodu pro naše zdraví násobí skutečnost, že všechny vitaminy a minerály z řas jsou pro náš organismus snadno vstřebatelné. Například zatímco vápník z mléka zůstává pro organismus prakticky téměř nevyužitelný
Druhy řas a
jejich použití
Wakame
V Asii se tradičně používá do Miso polévky. Roste v Japonsku u ostrova
Hokkaidó. Vyrábí se namáčíním do vařící vody a pak do studené a následně se suší. Je
vhodná pro začátečníky, nemá příliš rybí aroma.
Příprava:. Příprava je velice jednoduchá
Wakame stačí namočit na 15 min. do studené vody a následně krátce povařit.
Nori
Nori patří mezi
nejznámější druh mořské řasy.
Sbírá se ručně a suší se na slunci na tenkých listech papíru. Používá se na výrobu Sushi. Existují
i vločky, kterými můžete posypat např. zeleninový salát.
Příprava:
Nemusí
se tepelně upravovat.
Hiziki
Čerstvá má
hnědou barvu, ale po usušení zčerná. Obsahuje velké množství vápníku 1400 mg na
100 g hmotnosti. Mnohem více než mléko (120 mg vápníku na 100 g váhy) Dále také
železo, jod, draslík, bílkoviny aj. V Japonsku je Hiziki tradiční přísada do polévek, omáčkách
Příprava: Hiziki vaříme přibližně 20 min.
Arame
Roste
na pobřeží japonského ostrova Izu. Arame se sbírá ručně, potom se 7 hodin vaří
a suší na slunci. Je výborná
do salátů, polévek, k zelenině, posiluje zuby a kosti, používá se při
gynekologických problémech.
Má velmi jemnou chuť i aroma.
Příprava:
Vložte do vody na 5 minut. Vodu slijte a použijte např. na přípravu
salátů,polevek. Řasy vařte 10 minut
Kombu
Kombu je
hlubokomořská zelenina rostoucí v čistých, chladných, severních vodách. Kombu
je velmi bohatá na kyselinu algináovou, která je nestravitelná a působí jako
výborný čistič střev. Odvádí z těla toxické zplodiny a usazeniny a ochraňuje
tak před vstřebáváním těžkých kovů. Kombu také zlepšují stravitelnost luštěnin
a obohacuje pokrm o minerální látky.
Příprava: Kombu opláchněte a vložte do vody na 20 minut.
Vařte 45-60 min.
Agar-agar
je
přírodní polysacharid Vyrábí se tradiční metodou z červených mořských řas.
Obsahuje železo, vápník, jod a další stopové prvky. Je velmi snadno
stravitelný, pomáhá proti zácpě, při vysokém krevním tlaku, Je vhodný
při potížích s klouby. Používá se do omáček, polévek, želé.
Dulse
Dulse
roste na skalnatých pobřežích kolem Atlantiku. Jemná červená chaluha, velmi chutná a s velkým obsahem
železa.
Řasy jsou malé 15-30 cm dlouhé a mají tenké, měkké vějířovité listy. Sklizeň
probíhá v květnu až říjnu. Rostliny se trhají ručně, pak jsou sušeny na slunci
a větru. Dulse je
nejbohatší ze všech řas na železo. Obsahuje je také vápník, jód , fosfor, magnezium.
Příprava: Řasu Dulse na 10 min. namočte do vody
a potom přidejte např. do polévek či zeleninových jídel. Ve vroucí vodě by se
tato řasa měla připravovat dalších deset minut.
Irský
mech
Roste v
útesových oblastech atlantického pobřeží Ameriky i v
části Tichého oceánu. Čerstvý Irský mech je měkký a má pestré zbarvení. Je
velice bohatý na vápník, jód, síru a draslík a na vitamíny A, D, E, F a K.
Irský mech se používá do různých pokrmů jako želé či želatina.
Použití:
Irský mech
vyluhujeme 2 hodiny v teplé vodě. Poté rozmixujte na konsistenci želatinové pasty.
Žádné komentáře:
Okomentovat