Celiakie je chronické
autoimunitní onemocnění tenkého střeva, způsobené nesnášenlivostí
lepku (gluten). Gluten je směs bílkovin nacházející se v mnoho druzích
obilí. Podle odhadů v české republice celiakií trpí až 50 tisíc osob. U lidí
s touto nesnášenlivostí dochází působením lepku ke změně povrchu sliznice
tenkého střeva, mizí zde mikroklky a klky. V důsledku toho se povrch
tenkého střeva snižuje, s tím se zmenšuje jeho schopnost trávení a
vstřebávání živin.
Onemocnění je celoživotní a není léčitelné, avšak pokud
se vyloučí lepek z potravy, všechny příznaky celiakie zcela zmizí.
Dispozice k celiakii jsou dědičné, takže pokud byla
zjištěná někomu z vaší rodiny, je větší pravděpodobnost výskytu celiakie u
vás. U příbuzných prvního stupně (rodiče, sourozenci) pacientů se zjištěnou
celiakií bylo onemocnění zjištěno v 10 –15 % případů. U jednovaječných dvojčat
dokonce v 70 %.
Příznaky:
Symbol pro bezlepkovou potravinu |
-
hubnutí nebo
špatné přibývání na váze
-
nechutenství
-
podvýživa,
způsobená nedostatkem vitamínů
-
průjmy
-
nadýmání
-
bolestmi břicha
-
tvorba aftů
-
suchá kůže
-
depresivní stavy
a další….
Obiloviny obsahující lepek
-
pšenice, žito, ječmen,
oves
Bezlepkové obiloviny
-
rýže, pohanka,
kukuřice, jáhly, quinoa, amarant
Tipy na
vaření
-
- bezlepková mouka absorbuje více vody, proto zvyšte množství o jednu
desetinu.
- - na zahušťování
pokrmů použijte rýžovou mouku a krupici, kuzu, arowroot, kukuřičný škrob (
Maizena ) bramborový škrob, vařenou rozmixovanou zeleninu
-
- pro lepší kynutí
těsta použijte více kypřícího prášku či kvasnic
-
- na obalovaní
použijte hrašku či kukuřičnou strouhanku
Zde je tip
na bezlepkové muffiny
Ještě taková zajímavost věděli jste, že existuje bezlepkové pivo? :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat